Een Chinese ex-medewerker van ASML die daar afgelopen jaar bedrijfsgeheimen stal, ging daarna enige tijd aan de slag voor het Chinese techbedrijf Huawei. Dat meldt NRC op basis van meerdere bronnen rondom ASML. Het Nederlandse chipbedrijf versterkte daarop de eigen beveiliging.

Huawei maakt onder meer schakelkastjes voor telecomnetwerken en wordt vooral in de Verenigde Staten met argusogen gevolgd. In de VS zijn meermaals beschuldigingen geuit dat apparatuur van Huawei in theorie door de Chinese overheid gebruikt kan worden voor spionageactiviteiten. Dit hebben Huawei en de Chinese overheid altijd ten stelligste ontkend.

In Europa hebben veel landen inmiddels besloten om apparatuur van Huawei te weren uit kernonderdelen van nieuwe 5G-metwerken voor mobiel dataverkeer.

ASML rapporteerde al in februari in zijn jaarverslag over het incident, waarbij een oud-medewerker informatie over de technologie van de chipmachines stal. Het Veldhovense bedrijf stelde daarop een onderzoek in. ASML moest het lek indertijd wel melden, omdat de gestolen informatie onder de regels voor Amerikaanse exportcontrole viel. Volgens het bedrijf was de schade van het lek overigens beperkt.

ASML meldde overstap Chinese bedrijfsspion naar Huawei niet

Dat de medewerker na diens vertrek bij ASML aan de slag ging bij het Chinese techbedrijf Huawei, meldde ASML indertijd niet. De Amerikaanse overheid heeft Huawei op een lijst staan van bedrijven die geen geavanceerde chiptechnologie in handen mogen krijgen. Washington wil zo voorkomen dat China een geavanceerde chipindustrie ontwikkelt voor de wapenindustrie.

ASML wil niet tegenover NRC bevestigen of de oud-medewerker de verworven kennis daadwerkelijk heeft ingezet bij Huawei. De Veldhovense chipfabrikant versterkte zijn veiligheidsprocedures sinds het lek van afgelopen jaar. Technische informatie wordt afgeschermd, het bedrijf controleert computeractiviteiten van medewerkers streng en heeft detectiepoorten in de eigen fabrieken en laboratoria geplaatst.

De Verenigde Staten pleitten begin dit jaar voor een exportbeperking van chipmachines van ASML naar China. Afgelopen vrijdag meldde Het Financieele Dagblad dat de VS inmiddels de zeggenschap over de export van chipmachines van ASML naar China lijkt te hebben overgenomen.

Specifiek voor ASML heeft de Verenigde Staten bepaalde regels aangescherpt. Normaal gesproken geldt dat als er voor minimaal 25 procent Amerikaanse onderdelen in een product zitten, er een vergunning van de Amerikaanse overheid nodig is voor de export naar derde landen. In het geval van ASML is het minimale Amerikaanse gehalte van het product naar 0 procent gebracht.

“Dat is wat er feitelijk aan de hand is. Als er één Amerikaans schroefje in een verder Nederlands product zit, dan leidt dat al tot de noodzaak een vergunning aan te vragen bij de Amerikanen. En zij bepalen of je die krijgt”, zei een bron rond ASML tegen het FD.

LEES OOK: VS bepaalt of ASML chipmachines mag exporteren naar China, ook als een Nederlandse machine slechts 1 Amerikaans schroefje bevat